Tandartsenpraktijk leiden

Telefoon

Tandsteen verwijderen

Tandsteen behandeling

Tandsteen is een verharde laag tandplak die verstrekkende gevolgen kan hebben voor uw gebit. Het is daarom erg belangrijk om tandsteen tijdig te laten verwijderen door uw tandarts of mondhygiënist. Tandsteen herkent u aan de gele of bruine kleur op de tanden. Heeft u last van tandsteen? Maak dan snel een afspraak bij Dental Care Leiden.

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat door slechte mondhygiëne en het niet goed verwijderen van tandplak. Tandplak is een plakkerig laagje dat zich gedurende de dag afzet op het gebit. Dit laagje voelt ruw aan en bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën.  Wanneer u tweemaal per dag uw tanden goed poets en elke dag flosdraad en tandenstokers gebruikt, kunt u de tandplak zelf goed verwijderen.

Wanneer de tandplak echter niet goed verwijderd wordt, kan het binnen 24 uur verharden en veranderen in tandsteen. Tandsteen komt meestal voor op moeilijk bereikbare plekken en is een stuk lastiger te verwijderen dan tandplak. Het is dan ook niet verstandig om zelf te proberen uw tandsteen te verwijderen, omdat de kans groot is dat u hierdoor uw gebit beschadigt. Laat uw tandsteen daarom altijd verwijderen door een tandarts of mondhygiënist.

Verschillende soorten vullingen

Als de tandarts een gaatje constateert, geeft hij u een vulling. Deze vulling repareert de kies, maar zorgt er ook voor dat de kies niet verder bederft en dat eventuele pijn verdwijnt. De materialen die meestal gebruikt worden om gaatjes te vullen zijn amalgaam, composiet en keramische inlay.

  • Amalgaan is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin en koper. Deze is slijtvast, maar valt erg op. Daarnaast is gebleken dat deze vullingsoort giftige stoffen bevat. Daarom wordt deze niet meer gebruikt en wordt er voornamelijk gekozen voor een composietvulling.
  • Een composietvulling is slijtvast en gaat zeer lang mee. Deze vulling is wit van kleur en nauwelijks zichtbaar.
  • Een ander gebruikt vulmiddel is keramische inlay. Een inlay of inlegvulling is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal. Dit is zeer kostbaar en wordt daarom weinig gebruikt.

Openingstijden

MA - DO

08.00 tot 17.00

Vrijdag

08.00 tot 12.00

Inschrijven als Patiënt

Vul uw gegevens gemakkelijk online in en schrijf  u direct in bij onze praktijk

Tandsteen verwijderen

Voorkomen van Tandsteen


Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Daarom geven wij u graag een aantal tips om tandsteen te voorkomen.

1. Poets twee keer per dag uw tanden. Een elektrische tandenborstel is hierbij effectiever dan een gewone tandenborstel.
2. Poets vooral goed langs de overgang van uw tanden naar het tandvlees. Dit is een plek waar snel tandsteen ontstaat.
3. Gebruik minimaal één keer per dag een tandenstoker en/of flosdraad.
4. Vermijd overmatig gebruik van voedingsmiddelen die veel suiker en zetmeel bevatten. Suiker en zetmeel stimuleren de vorming van tandplak.
5. Drink veel water en gebruik (suikervrije) kauwgom. Hierdoor wordt er speeksel aangemaakt, wat een reinigende werking heeft.
6. Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist om uw gebit goed schoon te houden.

Verwijderen van tandsteen

Wanneer u last heeft van tandsteen is het verstandig om dit te laten verwijderen door uw mondhygiënist of tandarts. Wij adviseren u om bij iedere controle uw tandsteen te laten verwijderen. Bij geringe aangroei kan dit direct tijdens de controle. Bij hardnekkige tandsteen maken wij graag een aparte afspraak om uw tandsteen op de juiste wijze te verwijderen.

U kunt bij ons in de praktijk overigens ook een aparte afspraak maken voor tandsteen verwijderen zonder een halfjaarlijkse controle.

Gecertificeerd

Kwaliteit en vertrouwen staan voorop

Ontspannen

Huiselijke sfeer in de praktijk

Goed advies

Persoonlijke benadering

Betaalbaar

Deskundigheid voor een betaalbare prijs