Tandartsenpraktijk leiden

Telefoon

Gaatjes in uw gebit

Gaatjes vullen

Gaatjes Vullen

Cariës, oftewel gaatjes, is een veel voorkomend tandheelkundig probleem. Dit krijg u als er tandplak aanwezig is op de tanden. Elke keer als u iets eet of drinkt zetten de bacteriën in tandplak de suikers en koolhydraten om in zuur. Zo ontwikkelt er een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor er gaatjes ontstaan. Als het gaatje niet behandeld wordt kan dit bederf doorzetten tot het dieper gelegen tandbeen, wat niet meer te repareren is.

Gaatjes voorkomen

 • Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk ter voorkoming van gaatjes. Poets tweemaal per dag uw tanden en gebruik tandenstokers, flossdraad en ragers.
 • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag. Op deze manier kan het speeksel in de mond helpen het gebit te beschermen.
 • Daarnaast is een regelmatige controle bij de tandarts erg belangrijk.
 • Beginnende gaatjes kunnen herstellen door te poetsen met fluoridetandpasta en/of via een fluoridebehandeling bij de tandarts.

Verschillende soorten vullingen

Als de tandarts een gaatje constateert, geeft hij u een vulling. Deze vulling repareert de kies, maar zorgt er ook voor dat de kies niet verder bederft en dat eventuele pijn verdwijnt. De materialen die meestal gebruikt worden om gaatjes te vullen zijn amalgaam, composiet en keramische inlay.

 • Amalgaan is een zilverkleurig materiaal dat bestaat uit een combinatie van kwik, zilver, tin en koper. Deze is slijtvast, maar valt erg op. Daarnaast is gebleken dat deze vullingsoort giftige stoffen bevat. Daarom wordt deze niet meer gebruikt en wordt er voornamelijk gekozen voor een composietvulling.
 • Een composietvulling is slijtvast en gaat zeer lang mee. Deze vulling is wit van kleur en nauwelijks zichtbaar.
 • Een ander gebruikt vulmiddel is keramische inlay. Een inlay of inlegvulling is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal. Dit is zeer kostbaar en wordt daarom weinig gebruikt.

Openingstijden

MA - DO

08.00 tot 17.00

Vrijdag

08.00 tot 12.00

Inschrijven als Patiënt

Vul uw gegevens gemakkelijk online in en schrijf  u direct in bij onze praktijk

Gaatjes vullen

Gaatjes vullen bij Tandartsenpraktijk Leiden

 1. Eerst wordt u, indien gewenst, plaatselijk verdoofd.
 2. Vervolgens gaat de tandarts boren in de tand of kies. Dit doet hij om zo het aangetaste gebied schoon te maken en ervoor te zorgen dat de vulling goed hecht.
 3. Daarna wordt de plek gespoeld en gedroogd.
 4. De tandarts maakt het tandoppervlakte ruw met een speciaal zuur: dit wordt etsen genoemd.
 5. Vervolgens wordt de kies met een pasta gevuld en in vorm gebracht. De vulling wordt uitgehard had doormiddel van blauw licht.
 6. Tenslotte slijpt de tandarts de vulling iets bij, zodat de kiezen goed sluiten.
 7. Na de behandeling kunt u meteen weer doorgaan met de dagelijkse bezigheden, zoals eten en drinken.

Pijn

Indien u kiest voor een verdoving voelt u niets van de behandeling. Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft.

Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is. Door het boren heeft u in feite een wond in uw tand of kies en dit geneest naar verloop van tijd.

Kosten van een vulling

In Nederland hanteren alle tandartsen dezelfde prijzen. Deze prijslijst geeft echter geen totaaloverzicht van de kosten, omdat vaak meerdere behandelingen worden gecombineerd. Wel geeft dit u een indicatie. Een aanvullende tandartsverzekering dekt (een deel van) de kosten: raadpleeg voor de behandeling uw zorgverzekering.  Uiteraard krijgt u voordat de behandeling plaatsvindt een offerte van de tandarts. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tandartsenpraktijk Leiden: 071 517 3847

Gecertificeerd

Kwaliteit en vertrouwen staan voorop

Ontspannen

Huiselijke sfeer in de praktijk

Goed advies

Persoonlijke benadering

Betaalbaar

Deskundigheid voor een betaalbare prijs