Tandartsenpraktijk leiden

Telefoon

Kronen en Bruggen

Kronen en bruggen

Kroon of Brug bij beschadiging

Kronen en bruggen vervangen uw gebit als u een tand mist of als er een tand beschermt moet worden. Een kroon wordt over een beschadigde tand of kies heen geplaatst. Een brug vervangt een tand of kies volledig. Hieronder worden enkele vragen of kronen en bruggen beantwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Wat is een kroon?

Een kroon bestaat uit een kapje van porselein of metaal dat door de tandarts op een beschadigde tand of kies kan worden geplaatst. Een kroon is sterker dan een beschadigde tand en beschermd uw eigen tand onder de kroon. Het is mogelijk om op kronen een implantaat te plaatsen wanneer er geen eigen tand meer is. Kronen blijven doorgaans vele jaren zitten. Hierdoor dient de tand waarop de kroon wordt bevestigd wel gezond te blijven, houd deze dus goed schoon.

Een kroon is noodzakelijk, indien:

 • Een tand of kies dermate beschadigd is door tandbederf, dat een vulling geen uitkomst meer biedt.
 • U lelijke vullingen wilt vervangen, bijvoorbeeld om uw gebit te verfraaien.
 • Een tand of kies beschadigd is door een ongeluk.

Openingstijden

MA - DO

08.00 tot 17.00

Vrijdag

08.00 tot 12.00

Inschrijven als Patiënt

Vul uw gegevens gemakkelijk online in en schrijf  u direct in bij onze praktijk

Kronen en bruggen

De behandeling bij Dental Care Leiden

 1. De tandarts zal eerst de tand of kies opslijpen, zodat de kroon beter past.
 2. Daarna maakt hij een afdruk met zacht materiaal. De tandtechnicus gebruikt deze afdruk om de kroon op maat te maken.
 3. U krijgt een tijdelijke kroon totdat de definitieve kroon klaar is. Hiermee kunt u gewoon eten, al is de tijdelijke kroon minder sterk dan de definitieve kroon.
 4. De definitieve kroon wordt na goed passen en meten met een speciale soort lijm vastgemaakt.

Hoelang de behandeling duurt, hangt af van de conditie van de eigen tand of kies. Is deze zwaar beschadigd, dan zal er eerst een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moeten worden. Als de kroon een tand of kies vervangt, zullen er eerst implantaten geplaatst moeten worden.

Tarieven Kroon Plaatsen

De kosten zijn afhankelijk van de conditie van het gebit en het aantal kronen dat geplaatst moet worden. De tarieven zijn echter landelijk bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. Door deze prijslijst te bekijken krijg u een indicatie van de kosten. Voor de behandeling krijgt u van de tandarts een offerte waarin de precieze kosten staan omschreven. Raadpleeg daarnaast uw tandartsverzekering voor een overzicht van wat u vergoed krijgt. Voor meer informatie over de behandeling en tarieven kunt u altijd contact met ons opnemen.

Afspraak maken

Wat is een brug?

Een brug vervangt ontbrekende tanden of kiezen. Bruggen bestaan uit een kunsttand en twee of meerdere kronen. De kronen worden vastgezet op de twee eigen tanden of kiezen die naast de open plek zitten. De kunsttand wordt vaak geplaatst op een implantaat en vult de lege ruimte in de mond op.

Een brug kan gemaakt worden van metaal, porselein of een combinatie van deze twee. De basis van de brug is altijd van metaal. Indien de brug zichtbaar in de mond geplaatst wordt, dan komt hier een porseleinen laag overheen. Dit omdat het metaal meestal goud- of zilverkleurig is. Door nieuwe technieken kunnen tegenwoordig steeds meer bruggen volledig van porselein gemaakt worden. Dit ziet er zeer natuurlijk uit en wordt daarom ook bij Tandartsenpraktijk Leiden steeds vaker gebruikt.

Een brug is noodzakelijk, indien:

 • Er één of meerdere tanden of kiezen ontbreken.
 • Er behoefte is om een gebit de verfraaien door de ontbrekende tanden te vervangen.
 • Andere tanden scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien wanneer er een tand ontbreekt.

De behandeling bij Dental Care Leiden

 1. Eerst slijpen we de tanden waaraan de brug vastgemaakt wordt bij.
 2. Daarna maakt de tandarts een afdruk van deze tanden en het gat dat opgevuld gaat worden.
 3. De tandtechnicus maakt vervolgens een passende brug.
 4. U krijgt een tijdelijke brug van kunststof totdat de definitieve brug klaar is.
 5. De definitieve brug wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een speciale lijm.

Doe de behandeling pijn?

Tijdens de behandeling wordt u plaatselijk verdoofd. Hierdoor zult u geen pijn voelen.

Tarieven brug plaatsen

De kosten van een burg zijn afhankelijk van de conditie van het gebit. Vaak wordt vóór deze behandeling een wortelkanaalbehandeling of een implantatenbehandeling uitgevoerd. De prijzen voor deze behandelingen zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en zijn daarom bij alle Nederlandse tandartsen gelijk. Raadpleeg uw zorgverzekering voor een overzicht van vergoedingen. Uiteraard maakt de tandarts eerst een uitgebreide offerte voordat hij begint aan de behandeling. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Gecertificeerd

Kwaliteit en vertrouwen staan voorop

Ontspannen

Huiselijke sfeer in de praktijk

Goed advies

Persoonlijke benadering

Betaalbaar

Deskundigheid voor een betaalbare prijs